HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her
Tilbage til oversigt
Jul uden udbrud? Vi giver 7 tips hvordan venner og familie kan hjælpe

Hvis du har psoriasis eller eksem, har du sikkert et utal af gange følt, at du skulle forklare din sygdom og de behov, der følger. Det kan være ret trættende, så i dag påtager vi os opgaven! Denne artikel er skrevet for at hjælpe dine slægtninge og venner til at forstå, hvordan de kan hjælpe dig på den bedst mulige måde. Send dem linket til denne artikel eller print den ud og giv den til dem, hvis du føler, at julen bare er én stor forklaringsquiz om, hvad man må, og ikke må, gøre.

Kære venner og familie

Psoriasis og eksem kommer i forskellige grader. De lidt mere alvorlige tilfælde kan være ret livsændrende både for den person, der får stillet diagnosen og for dennes familie og venner. Det kan være svært at vide, hvordan og hvornår man skal hjælpe, men med disse 7 tips vil vi prøve at skabe et overblik over nogle af de vigtige måder, hvorpå du kan støtte en person med en hudlidelse.

  1. Informer dig selv

Uanset om den person, der står dig nær, har psoriasis eller eksem, kan du bedst hjælpe dem ved at lære om deres tilstand. Det kan være enormt anstrengende altid at skulle forklare sin sygdom og de begrænsninger og vanskeligheder, der følger. For virkelig at kunne hjælpe er det vigtigt at påtage sig opgaven at forstå sygdommen, så godt du kan. Læs op på forskellige faktorer som kan have en effekt på kroniske hudlidelser herunder kost, hudplejerutiner og stress. Gode kilder til information er bl.a. HelloSkin bloggen, Psoriasisforeningen eller på Sundhed.dk

Så snart du ved, hvad psoriasis og eksem indebærer, bliver det nemmere for dig at forstå, hvad der sker både fysisk og psykisk med den berørte person. Det betyder at du bliver i stand til at hjælpe, selv når den du holder af ikke selv kan forklare, hvad de har brug for. Det er måske den bedste gave, du kan give dem denne jul, da julen kan være en tid, hvor mange mennesker med krævende kroniske hudsygdomme frygter, at de er en belastning for venner og familie.

Du kan eventuelt tage et kig på vores artikel omkring stress og udbrud og hvorfor det sker for fuldt ud at forstå, hvorfor juletiden især er en hård tid at komme gennem.

  1. Lad være med at lege ekspert

Har din tante fortalt dig om et eller andet fantastisk trick, der fuldstændig kurerede en eller anden i hendes bogklub for psoriasis? Godt for hende, men det er nok bedst at holde det for dig selv. Psoriasis og eksem er kroniske lidelser, og de kan ikke kureres. De kan dog lindres, og man kan sagtens lære at leve med dem. Husk at de, der ved, hvordan man bedst håndterer dette, er dermatologer og personerne med lidelsen. De har højst sandsynligt prøvet en masse forskellige behandlinger, cremer og metoder, og de ved, hvordan man finder ud af, hvad der virker for dem.
Husk også at man skal være meget påpasselig med at komme til at give forkerte råd og tips, da kroniske hudsygdomme er meget sensitive, og det kan derfor give anledning til udbrud eller endda infektioner.

  1. Lyt

Læg øre til eller tilbyd din skulder at græde ud ved. Stressfulde perioder i ens liv kan føles overvældende, og når man har en lidelse, som kræver, at man dagligt følger en bestemt rutine, kan frustrationen over de mange forstyrrelser i december godt stige én til hovedet. Hjælp din ven eller dit familiemedlem ved at tage deres følelser alvorligt. Spørg dem hvad du kan gøre for at hjælpe dem, og lad dem vide at du er der for dem, hvis de har brug for det.

  1. Bevar respekten

Det er rart at have en hjælpende hånd eller en, der forstår, men lad være med at diktere, hvad de har brug for. Det er sandt, at det kan være svært at håndtere sin hud i stressfulde perioder, men pas på ikke at blive overhjælpsom. Det er vigtigt at du ikke fratager personen sin værdighed. Hvis de i forvejen føler sig sårbare på grund af udbrud, skal du i stedet prøve at styrke din ven eller dit familiemedlem og være påpasselig med ikke at tage deres selvstændighed fra dem.

  1. Foreslå afstressende aktiviteter

I sammenhæng med nr. 4 kan du hjælpe til ved at minde din ven om alle de positive ting, der giver dem energi. Vi ved alle, hvor svært det kan være at give sig selv pusterum eller trække stikket, når vi har brug for det. Forsøg at opmuntre din ven til at gøre ting, der får dem til at føle sig godt tilpas, og som gavner deres tilstand. I kan eksempelvis tage i biografen eller til en yogatime sammen. En af de vigtigste ting er dog: få dem til at grine! Latter har mange fordele, og det er et dejligt afbræk fra ens bekymringer, og som en bonus får du det også selv bedre!

  1. Hav gavnlige produkter på lager

At komme hjem til jul kan være en udfordring for en person med en kronisk hudlidelse idet mange hudprodukter indeholder ingredienser, der kan være skadelige. Man kan hjælpe ved at anskaffe sig alternativer, som kan bruges til følsom hud. Det er en jungle at finde ud af, hvilke produkter der er sikre at bruge selv for dem, der er ramt af lidelsen. HelloSkin har flere pakker med produkter, som vores hold af hudeksperter har testet for skadelige ingredienser.

Denne pakke fra Faaborg Pharma har en god blanding af produkter, der egner sig til eksem og psoriasis.

  1. Man kommer langt med et lille kram

Følelsen af at være isoleret og fremmedgjort på grund af ens hud kan have en stor indflydelse på ens psyke. Hvad du måske ikke ved er, at folk med hudproblemer tit savner fysisk kontakt med andre - et fænomen kaldet ”hudsult”. Dette kan enten være et resultat af, at de holder sig selv tilbage, eller fordi andre har fordomme om hudlidelsen, fx at den er smitsom eller lignende (det er den ikke!). Undersøgelser har vist, at et godt kram kan aktivere kroppens beskyttelsesfunktion mod stress, og en omfavnelse kan også øge produktionen af hormonet oxytocin. Kliniske undersøgelser har vist, at dette hormon får folk til at føle sig mindre udmattede, og får os til at have en mere stabil fysisk funktion.

Husk at det er de små detaljer, der virkelig hjælper den person, der står dig nær. Det er for eksempel, at de opdager, at de ikke behøver at bede om særbehandling, fordi deres familie allerede har købt deres sædvanlige sæbe, eller måske er det det korte øjeblik, hvor de fuldstændig glemte at de blusser op, fordi de havde for travlt med at have det sjovt sammen med de mennesker, de elsker.

Det drejer sig om at få julen til at handle om de gode ting, og man kommer langt selv med en lille smule hjælp. De små forskelle dine anstrengelser laver, vil gøre din ven eller dit familiemedlem taknemmelig og lettet gennem denne stressende periode.

Forrige indlæg Næste indlæg