HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her
Tilbage til oversigt
Stress og udbrud i juletiden: hvorfor det sker, og hvad du kan forvente

Det er den gladeste tid på året! Eller, det skulle det i hvert fald forestille at være, men hvis du har psoriasis kan juletiden også være en tid med fysisk og psykisk stress, der kan forværre din situation og forårsage at huden blusser op.

Vi forbereder dig på december ved at gennemgå nogle af de stressfaktorer, du måske kommer til at opleve, og vi vil tage et kig på, hvorfor de har en effekt på psoriasis. Når du ved, hvad du skal forvente, bliver det nemmere at håndtere problemet.

Glædens tid kan være en stressende tid

HelloSkin er fortaler for at lindre dine psoriasissymptomer og undgå udbrud og forværring ved at følge en fast rutine, som omhandler lindrende terapi og vedligeholdelse af en sund livsstil med gode vaner.
December er en måned med forstyrrelser. Du kommer til at gå til julefrokoster med venner, familie og kolleger og du kommer måske til at have et højere indtag af alkohol og fed og sukkerholdig kost. Din kalender bliver måske også så presset, at det går ud over din søvn. Disse faktorer er alle stressfremkaldende elementer, som kan påvirke din psoriasis.

Undersøgelser viser, at 37-88% psoriasispatienter føler, at stress forværrer deres tilstand. Så hvorfor er det sådan? Når hjernen registrerer stress, udløser den et signal, som vil producere et hormon kaldet corticotropin releasing hormone (CRH). Dette aktiverer hypofysefrontlappen i hjernen, hvilket starter produktionen af det adrenocorticotrope hormon (ACTH). Dette får så binyren til at producere adrenalin, noradrenalin og kortisol, som alle er kroppens stresshormoner.
Forhøjet mængde stresshormoner vil aktivere immunsystemet i huden, og det er derfor, du måske har oplever opblussen og forværring.

Julefryd og alkohol

Julefester og -frokoster indebærer ofte indtagelse af alkohol. Studier har vist, at alkohol kan øge produktionen af inflammatoriske cytokiner og aktivatorer af cellecyklussen. Cytokiner er små proteiner, som sender signaler til cellerne omkring dem. Udsendelsen af disse signaler vil gøre, at cellerne ændrer adfærd, og ved indtagelse af alkohol kan denne proces forårsage øget celledeling, hvilket får huden til at blusse op og danne plaques. Undersøgelsen viste også, at alkohol kan styrke psoriasis ved at interferere med medicin og andre behandlinger. Hvis du ikke vil afholde dig fuldstændig fra alkohol, kan det være en fordel at være lidt mere bevidst omkring mængden og hyppigheden i stedet. Prøv måske at begræns det til de lidt vigtigere begivenheder for at aflaste dit immunsystem og din hud.

Udbrud i forbindelse med kosten

Kosten er også en faktor, der spiller ind, når det omhandler alvoren af psoriasis. Fedtceller producerer inflammatoriske molekyler kaldet adipokiner, og de kan påvirke huden på både kort og lang sigt. Det kan dog være super svært at holde sig til en sund livsstil gennem december, og presset og bekymringen ved ikke at kunne spise bestemte ting, sammen med den ekstra uønskede opmærksomhed man kan få ved julens sammenkomster, kan være svært at håndtere. Behøver vi at nævne at det også er med til at øge stressniveauet for dig og din krop? Vi råder dig ikke til at holde dig til en asketisk diæt, men det er aldrig en dårlig at tænke en ekstra gang over kvaliteten, af den mad du spiser i løbet af december, og det er helt okay at sige nej tak et par gange.
Der er dog et område inden for kost, som måske vil være nyttigt at fokusere lidt ekstra på: Nyere undersøgelser understreger sammenhængen mellem psoriasis og manglen på D-vitamin, grundet de fordele huden har af D-vitamin-syntesen. Selvom mængden af sollys er sparsom over vinteren, kan man få D-vitamin fra fødevarer som tun, æg, svampe, torskelevertran, laks og makrel.

Bevar roen

Det kan godt være, at du bliver lidt urolig af at læse om de potentielle udfordringer du kan støde på den kommende måned, men husk ikke at være for streng ved dig selv eller blive overkontrollerende - dette vil kun øge presset på dig. Nøglen er at være opmærksom på, hvad der kan ske og forberede sig på disse situationer, så du kan håndtere udbrud, det øjeblik du føler det komme snigende. At have forberedt nogle redskaber, kan give dig følelsen af kontrol, og mindske de bekymringer du måske har både før og under juleaktiviteterne.

Hvis du allerede er på medicin eller andre former for behandlinger og har en fast hudpleje-rutine, føler du måske, at du er løbet tør for måder at lindre din hud og behandle dine symptomer på, men der er måske en ting, du ikke har prøvet endnu.
En stor undersøgelse omkring psoriasis og stress har vist, at meditationsbaseret mindfulness faktisk har en bemærkelsesværdig effekt på mindskelsen af psoriasis.
Prøv at bruge et par minutter i løbet af dagen på at meditere og skabe et rum for dig selv. Dette vil hjælpe din krop til at håndtere dens stress-respons, således at det gavner din tilstand ved at reducere tilfældene af forværring og udbrud.

Lad ikke december blive en måned fyldt med stress og bekymringer på grund af psoriasis - vær god ved dig selv, træf nogle kloge valg, og omfavn det du ikke kan ændre. Husk at besøge HelloSkin bloggen igen i løbet af december - vi vil løbende udgive flere artikler om, hvordan du holder dig selv og din hud glad gennem juleperioden!

Forrige indlæg Næste indlæg