HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her
Tilbage til oversigt
Akne gennem livets stadier

Akne er en enormt hyppig hudsygdom i den vestlige verden, og man ser, at helt op til 95% af befolkningen i denne del af verden oplever en form for akne i løbet af deres liv.

Akne bliver oftest trigget af øget aktivitet i talgkirtlerne, således at de producerer mere talg end normalt. Denne talg udledes gennem hudens porer, og når disse porer bliver tilstoppede, oplever man bumser og måske endda cyster.

Mange tænker på Akne som et hormonelt udbrud, som de fleste af os døjer med i puberteten men, sandheden er at akne i stigende grad også ses hos voksne.

I dette blogindlæg ser vi på hvordan, man kan opleve akne igennem de forskellige stadier i livet, og vi giver dig redskaberne til at tage hånd om din hud på bedst mulig vis!

Akne i puberteten

Ligemeget om du er i puberteten eller er tæt på en teenager, så ved du, at disse år er en enormt følsom tid, og især vores udseende kan føles vigtigere end nogensinde. At skulle håndtere en krop i forandring sammen med det at blive voksen og tage nyt ansvar på sig, kan i sig selv være en kæmpe udfordring. At kæmpe med akne samtidig kan næsten være knusende. Hvorfor? - Akne kan få dig til at føle dig enormt selvbevidst og måske endda isoleret fra mennesker omkring dig, og samtidig kan det måske føles som om, folk omkring dig ikke tager de følelser, og den indflydelse det har på din hverdag, seriøst.

Lige nu har du det måske som om, akne er det eneste, der definerer dig? Imens du er i puberteten, kan det være svært at komme af med akne, da det ofte er hormonelt betinget, men du kan styrke dit selvværd og tage kontrollen tilbage ved aktivt gøre noget for at hjælpe din huds naturlige processer og gøre brug af den rette pleje, der hjælper med at lindre dine symptomer.

Husk også at uren hud ikke betyder, at du nødvendigvis har dårlig hygiejne - det kan ligesåvel være forårsaget af den øgede olieproduktion i talgkirtlerne. Det du skal være opmærksom på er de bakterier, du dagligt eksponeres for i dine omgivelser, der lægger sig på huden og går ind og skaber infektion i de blokerede porer.


Et voksenliv med akne

Kæmper du også med akne efter puberteten? Du er ikke alene. Selvom akne er hyppigst hos teenagere, kan det opstå hele livet igennem, og mange er også påvirkede i deres voksenliv. Tallene er markant højere hos kvinder, og gennem 20’erne ser man, at over 50% oplever akne, mens tallet falder til omkring 35% i starten af 30’erne.

Forskere mener, at tallene generelt er stigende, men de er usikre på, hvad den præcise årsag er. Man gisner dog om, at det kan være forårsaget af en kombination af øget stress, kostvaner og forandring i hormonerne. Man ser dog fortsat at mange af de samme faktorer, der påvirker os i puberteten, fortsat spiller en rolle.

At hyppigheden, af akne-tilfælde er større hos kvinder, kan forklares af den hormonelle forandring, der sker under deres menstruationscyklus. Det er normalt, at kvinder også producerer testosteron, og netop svingninger i kroppens testosteron-niveau er en trigger for akne. Op til menstruationen falder kvinders østrogen niveau, mens testosteronen forårsager øget olieproduktion i huden - det resulterer i at man oplever problemer med bumser.

Oplever du akne i dit voksenliv, er det vigtigt, at du finder en hudpleje der passer til dig. De produkter, du har brugt som teenager, er udviklet til pubertær hud. Din “voksne” hud har andre behov og kan være blevet mere følsom med årene. Du bør derfor finde produkter, der er egnede til sensitiv hud. Led efter milde produkter der stimulerer hudens egne egenskaber - disse vil ofte også kunne bistå huden i at bekæmpe akne.


Akne senere i livet

Kan det virkelig blive ved? Desværre ja - huden er vores største organ og påvirkes både af indre og ydre faktorer hele livet igennem.

Især hos kvinder sker der store ændringer i hormonniveauet, des ældre man bliver. Som kvinde vil man på et tidspunkt gennemgå overgangsalderen, hvor østrogenniveauet i kroppen falder markant. Østrogen er normalt med til at bibeholde nogle af de naturlige funktioner i huden, bl.a. produktionen af de celler der beskytter og hydrerer huden. Man kan derfor opleve at huden udtørres og bliver ekstra følsom for udefrakommende stressfaktorer.

Problemer med akne-hud kan også være forbundet med indtag af visse typer medicin, eller kan ganske enkelt opstå, fordi man er genetisk disponeret.


Genvind kontrollen over din hud

Der er helt vanvittigt mange muligheder for behandling, endnu flere produkter på hylderne, og hver og en giver udtryk for at være fantastiske for vores hud. Det er helt forståeligt, at det kan være svært at vide sig sikker, på hvad der virker, og hvad der har effekt på lige præcis DIN hud.

Hvorvidt et produkt har en positiv effekt på din hud er individuelt. En ting vi ved der virker? - Rens din hud. Den mest simple måde at sikre sig, at din hud har de bedste forudsætninger for at holde sig fri for bakterier og akneudbrud, er simpelthen at rense den dagligt.

Det kræver rutine og vedholdenhed, men det vil også give resultater i det lange løb. Man kan ikke give nogen garanti for at din akne vil forsvinde, men den kan bedre dine symptomer og lindre de eventuelle smerter, der følger med.

Vi slutter derfor dette indlæg ved at dykke ned i hvorfor, det er så vigtigt at rense huden og hvorfor, det er essentielt at have en effektiv rutine! 

Befri din hud

Din hud er eksponeret for mange stressfaktorer i løbet af dagen, både i form af bakterier samt vind og vejr, der udtørrer huden og efterlader døde hudceller, der kan tilstoppe porerne.

Får bakterierne lov til at leve på din hud for længe, kan de skabe infektion og forværre din akne. Hvorfor? - Hvis dine porer blokeres vil hudens naturlige olier blive forhindret i nå de yderste hudlag.  Dette holder dem fra at skabe den beskyttende barriere, som huden normalt selv vedligeholder.

At opretholde en rutine, hvor du renser huden 2 gange dagligt, vil befri din hud fra overskydende urenheder, døde hudceller og bakterier. Ved at bruge de rette produkter kan en fast renserutine også støtte hudens naturlige funktioner og bibeholde det rette fugtniveau.


Find et produkt der matcher din alder!

Vi har fået vores dygtige hold af hud-eksperter til at anbefale en cleanser til alle de 3 livsstadier gennemgået i denne artikel. Med disse produkter får du det bedste udgangspunkt til at påbegynde en rutine, der kan hjælpe dig godt på vej til en sundere hud!

Til dig i puberteten:

ACO Spotless Daily Face Wash til akne - Denne ansigtsvask-gel indeholder salicylsyre, glycerin, og det betyder, at produktet eksfolierer uden at være en “scrub”- en produkttype der oftest er for hård ved følsom hud og kan lede til irritation. Gelen hæmmer bakterievæksten og frigør de tilstoppede porer, mens den fugtgiver huden. Den har samtidig en mild duft og er dermed helt perfekt til daglig brug!


Til dig i alderen 20-35:

Dermaxir N1 Daily Face Wash til akne - en meget effektiv cleanser, som indeholder både salicylsyre og alpha hydroxysyre, der fungerer eksfolierende, mens menthol giver en kølende og lindrende fornemmelse. Produktet er designet til at åbne hudens porer og rense dem i dybden og har samtidigt desinficerende egenskaber - det kan derfor forebygge bakterievækst. Den indeholder hverken parfume, farvestoffer eller ingredienser, der kan irritere huden, og som bonus kan den også bruges som make-up fjerner efter en travl dag på studie eller arbejde.


Til dig der er fyldt 35:

Faaborg Pharma ULTIMATE Skin Tonic - Et godt dansk produkt der indeholder eksfolierende salicylsyre og sodium hyaluronate, der hjælper med at udligne begyndende linjer i huden. Den hjælper med at gendanne hudens naturlige fugtbalance således, at den er optimalt beskyttet. Samtidig kan den hjælpe med at reducere rødmen og irritationer, hvorved huden efterlades med en mere smidig og frisk fornemmelse.


Giv din hud de bedste forudsætninger

Når du sørger for at rense dine porer dagligt hjælper du ikke kun huden med at opretholde dens naturlige barriere ved at fjerne de forskellige urenheder fra hudens overflade. Du forbereder du den også til bedre at kunne absorbere andre produkter, der indeholder gavnlige ingredienser, der hjælper huden med at finde sin rette balance, således at du oplever færre udbrud!

Forrige indlæg Næste indlæg