HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her
Tilbage til oversigt
Seks Triggere du bør undgå for at forhindre opblussen af din psoriasis

Der findes ingen magisk formel, når det kommer til psoriasis - det der kan påvirke én persons hud har måske ingen effekt på en andens.
Psoriasis forårsages af mere end bare genetik miljømæssige triggere kan også have en stor indvirkning på de daglige symptomer.


I denne artikel beskriver vi de mest almindelige triggere, du bør kende til, samt hvordan man håndterer dem, så du nemmere kan forebygge opblussen og leve så symptomfrit som muligt.
 

Når årstiderne skifter

Du har måske bemærket lidt bedring af din psoriasis i de varme sommermåneder, men nu da efteråret virkelig sætter ind, er det vigtigt at optimere din hudplejerutine for at minimere risikoen for forværring.


Når vejret bliver koldere sænkes luftfugtigheden, hvilket gør det meget lettere for fugten at forsvinde fra huden. Des mere fugt huden mister, jo større tendens har din hud til at blive tør, tykkere og mere inflammeret - derfor kan efterår og vinter være mere besværlige årstider, hvis du har psoriasis.


Når vejret skifter, er forebyggelse essentielt. Forbered dig på de udtørrende vintermåneder med en ekstra fugtgivende hudplejerutine. Dette inkluderer en kombination af produkter, der tilsammen beroliger, blødgører og fugter meget tør hud.


Hvis du har svært ved at finde de rette produkter, har vores hold af hudpleje-eksperter sammensat en række produkter, der i kombination kan udgøre en god vinter-rutine til de måneder, din hud kræver lidt ekstra.

 

 

De to fedt-cremer er med til at genopbygge en naturlig hudbarriere og genetablerer fugtighedsbalancen. Specialcremen Ceridal Lipogel Fedtcreme består 100 % af olier og fedt, og Locobase har et fedtindhold på 70 %, hvorfor de tilfører maksimal fugt til din hud. Dermalog Skin-Cure er specielt udviklet til at beskytte huden mod kulde og frost med sit fedtindhold på 63 %.  Faaborg Pharma creme er et lettere produkt der er velegnet til brug i løbet af dagen med en lidt mindre fedtprocent på 37 %. Husk dedsuden at beskytte din hud mod unødig udtørring i badet ved at bruge den milde Dermalog Body Wash.

 

Hudskader

Har du nogensinde lagt mærke, til at din psoriasis lader til at blusse op omkring steder med selv de mindste sår og rifter? Dette skyldes Køebners Fænomen, der rammer 1 ud af 4 personer med psoriasis.


Lægerne ved ikke præcis, hvad der får din hud til at danne psoriasis-plaques når du pådrager dig hudskader, men du vil måske opleve at selv nålestik eller insektbid kan forårsage nye forekomster af hævet, rød, skællende eller kløende hud - især i løbet af vinteren, hvor din hud naturligt er mere tør.


Det er vigtigt at være opmærksom på, at opblussen forårsaget af Køebners Fænomen også kan forekomme, hvis du får en solskoldning, en tatovering, vaccinationer eller akupunktur, så vær ikke behymret hvis nye plaques pludselig dukker op efterfølgende.


Hvis du oplever denne type opblussen, bør du pleje de nye plaques, præcis som du plejer. Hvis du bruger topikale steroider, bør du overveje at supplere din hudplejerutine med en fed, fugtgivende creme såsom Faaborg Pharma Helo Creme for at give din hud ekstra støtte til at få udbruddet under kontrol. 

 

Stress

Enhver form for fysisk eller mentalt stress vil få din krop til at reagere ved at udsende signalstoffer, der forårsager inflammation. Dette sker naturligt som en del af kroppens helingsproces, men hos personer med autoimmune sygdomme såsom psoriasis sker der en overaktivering af immunsystemet, hvilket kan forværre din huds tilstand. 

Fysisk og mentalt stress kan udlsøses af flere ting, eksempelvis manglende søvn, rygning eller højt alkoholindtag. 
Forsøg at spise velafbalancerede måltider, få masser af søvn, reducere din arbejdsbyrde, træne regelmæssigt og benytte afslapningsteknikker såsom meditation. Det er desuden en god idé at tale med dine nærmeste eller en medicinsk fagperson, hvis din stress virker overvældende.

 

Medicin

For nogle mennesker kan bestemte typer medicin, som beta-blokkere, lithium (bruges til at behandle nogle psykiatriske tilstande), , digoxin (hjertemedicin) og malariamedicin forårsage udbrud af psoriasis.


Hvis du oplever forværring af dine symptomer, efter du er begyndt at tage ny medicin, så tal med din læge om der måske skal findes et alternativ.  

 

Vægt

Fedtceller producerer inflammatoriske molekyler (på fagsprog kaldes de adipokiner). De udløser en inflammatorisk respons. Det betyder, at når din vægt øges, stiger inflammations-niveauet også, hvilket forklarer, hvorfor nogle studier har vist, at graden af psoriasis er tæt forbundet til kropsvægt. Et studie fra 2009 viste, at hver øgning af BMI-enheder var associeret med en 9% stigning i risikoen for at en person fik psoriasis, og en 7% større risiko for øget sværhedsgrad af psoriasis.


Hold din vægt på et sundt niveau for at undgå nye udbrud eller forværring. Det vil ikke kun hjælpe med at holde din psoriasis under kontrol, men vil også reducere din risiko for en række andre sygdomme, inklusiv hjerte-karsygdomme og diabetes, der har vist sig at være mere hyppige hos personer med psoriasis.


Hvis du oplever, at det er svært at få din vægt under kontrol, kan du med fordel kontakte din praktiserende læge for at høre, hvilke tilbud der er til rådighed inden for sundhedsfremmende tiltag.

 

Infektioner

Infektioner påvirker og stresser immunsystemet, hvilket desværre kan være medvirkende til at forværre din psoriasis. Streptokokinfektioner (halsbetændelse) er især associeret med guttat psoriasis - faktisk er halsbetændelse ofte en af de primære triggere for psoriasis’ debut hos børn.


Det betyder også, at en opblussen i sygdommen kan være et symptom på en ubehandlet halsbetændelse. Derfor kan det være en god idé at blive undersøgt af din praktiserende læge, hvis du oplever en pludselig forværring, så du sikrer, at du ikke har en uopdaget infektion.


Når du har en autoimmun sygdom som psoriasis, er det vigtigt at give din krop den kærlighed, pleje og opmærksomhed, den behøver for at holde sig sund og rask. Sørg for at afsætte tid til at slappe af og geare ned, og forsøg at komme ud af overhalingsbanen hvis du føler, at du er ved at blive nedkørt.


 
*Kilde: Wolk K, Mallbris L, Larsson P et al. Excessive body weight and smoking associates with a high risk of onset of plaque psoriasis. Acta Derm Venereol 2009; 89: 492–497

Forrige indlæg Næste indlæg