HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her
Tilbage til oversigt
Psoriasis og fugtgivende behandling - derfor virker det!

I anledning af World Psoriasis Day d. 29 oktober har vi i den kommende uge øget fokus på psoriasis, hvor vi giver dig ekstra info om sygdommen og de mest effektive metoder, du kan gøre brug af for at afhjælpe og lindre symptomerne.

Psoriasis bør ikke holde nogen tilbage og i HelloSkin, tror vi på, at vidensdeling og fokus på problemet er vejen mod en fremtid, hvor du trygt kan fokusere på alle de andre ting i livet, der gør dig, til den du er, så du kan udleve dit fulde potentiale! 


Symptomer og lindring

Tag et kig på dit udslæt og den omgivende hud. Skæller dit udslæt? Er det tørt, irriteret eller klør det måske? Er den omgivende hud rød? Disse er alle almindelige symptomer på psoriasis, men fugtgivende cremer kan hjælpe dig med at lindre dem.


Skæl fra din plaque psoriasis er et resultat af forøget cellevækst og celledeling (også kendt som proliferation). Dette får huden til at føles stram, tyk og kløende. Det er her en fugtgivende behandling spiller en vigtig rolle.


Effektiviteten af din hudplejerutine afhænger af hvor regelmæssigt du bruger fugtighedscremer, og hvor meget du bruger. Derfor giver vi dig her en hurtig introduktion til den bedste måde at bruge produkterne på, samt hvordan fugtgivende behandling fungerer bedst.

Hvad er fugtgivende behandling, og hvornår bør du bruge det?

Fugtgivende behandling består af brugen af blødgørende alternativer til sæber samt fugtighedsbevarende produkter såsom cremer, lotion og salver. Kombinationen af disse produkter supplerer hinanden i at holde din hud velhydreret dagen igennem. Blødgørende terapi er vigtigt i de perioder, hvor du oplever ekstra mange plagues og er også essentiel i forebyggelsen af nye udbrud.

 

Undgå sæbe

Normal sæbe kan hurtigt udtørre huden. Du bør derfor altid starte din daglige hudplejerutine med at erstatte din almindelige sæbe med en blødgørende creme eller lotion velegnet til badet. Nogle af disse produkter vil sandsynligvis ikke skumme lige så meget som normalt, men de er lige så effektive som normale sæber. Blødgørende bade-lotions vil ikke kun holde huden ren, men vil også hjælpe med at bevare fugten ved at skabe en barriere, så vandet ikke fordamper fra huden.


Husk at det er vigtigt at fugte huden umiddelbart efter vask, da langvarig udsættelse for varmt vand har en udtørrende effekt..

 

Påfør inden lokalbehandlende produkter

Modtager du behandling i form af steroid-creme skal du påføre fugtighedscreme inden det receptpligtige produkt. Giv huden tid til at absorbere cremen helt, inden du påfører dit lokalbehandlende produkt - det anbefales at man venter mindst 30 minutter. Dette sikrer at du får den bedst mulige effekt fra begge produkter.

 

Hyppig og rigelig brug giver de bedste resultater

Behovet for brug af fugtighedsgivende produkter varierer fra person til person, afhængigt af hvor tør din hud er. Et godt udgangspunkt er at påføre det 2-3 gange om dagen. Men nogle skal øge dette med op til hver time, hvis huden er meget tør.

 

Forskellige tidspunkter på dagen kræver forskellige produkter.

Fugtighedsgivende produkter varierer i konsistens og effektivitet i forhold til fedtindholdet. Generelt er produkter med et højt fedtindhold bedre til at behandle tør hud.

Som en tommelfingerregel kan du bruge salver om natten og cremer eller lotion i løbet af dagen.

Cremer, lotion og geler indeholder vand, hvilket gør, at de absorberes hurtigt og er lette at påføre. Dette gør dem særligt nyttige til brug i dagtimerne.

Salver har det højeste fedtindhold af alle fugtgivende produkter, hvilket gør dem særligt effektive til at holde fugten inde. Olien danner et lag på huden, hvilket bevarer fugten. På grund af det høje olieindhold, kan huden føles meget fedtet, og mange foretrækker derfor at bruge dem om natten. Cremer, lotion og geler indeholder vand, hvilket gør dem lettere at påføre, dog er de ikke altid lige så effektive som salver.


Hvordan skal du påføre dem?

Lokalbehandlende, fugtgivende produkter bør forsigtigt smøres på huden i hårenes vækstretning. Undgå at gnide det ind i huden, da dette medvirke at huden bliver mere irriteret, end den er i forvejen.
 
- Husk at følge med i løbet af ugen hvor vi opdaterer bloggen med mere info samt tips og tricks til din Psoriasis!

 

Forrige indlæg Næste indlæg