HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her
Tilbage til oversigt
Typiske problemområder ved psoriasis

Psoriasis manifesterer sig på forskellige måder hos forskellige mennesker, især når det drejer sig om de dele af kroppen, der rammes af udbrud. Symptomerne på psoriasis kan praktisk talt forekomme overalt på kroppen, men visse områder er mere udsatte end andre.

Psoriasis i hovedbunden

Psoriasis i hovedbunden er meget almindeligt, og dukker for det meste op omkring kanten af hårlinjen, såsom panden og bag ørerne. Sværhedsgraden kan variere fra en relativ tynd belægning på et lille område til tykkere udbrud over store dele af hovedet. På grund af håret kan det være mere vanskeligt at behandle psoriasis i hovedbunden, end det er på andre dele af kroppen, især med cremer til udvortes brug. Derfor er der mange læger og hudlæger, der ordinerer specielle cremer til hovedbunden og shampooer, der er egnet til folk, der lider af psoriasis i hovedbunden. 

Albuer og knæ

Albuer og knæ er helt almindelige problemområder ved psoriasis, der igen varierer fra små pletter til belægning på hele området. I sværere tilfælde kan forekomsten af psoriasis på leddene resultere i smertefulde revner og blødninger. Heldigvis findes der mange cremer og blødgørende midler til udvortes brug, som fås i håndkøb, der nemt kan smøres på disse områder, sammen med en lægeordineret behandling, hvis det er nødvendigt. 

Hænder og fødder

Når psoriasis opstår på håndfladerne eller på fodsålerne, kan komplikationerne være mere alvorlige end på andre dele af kroppen. Dette skyldes, at disse områder er i konstant bevægelse og kontakt med andre objekter. Revner, rødme og hævelse er almindelige bivirkninger ved psoriasis på hænderne og fødderne. Mange hudlæger anbefaler en kombination af psoriasiscremer til udvortes brug, herunder kultjære, salicylsyre og kortikosteroider.

Overkroppen

Udbrud af psoriasis på brystkassen, maven samt den øverste og nederste del af ryggen er meget almindeligt, og selvom det er nemmere at skjule i det daglige, kan det stadig medføre et stort ubehag og ødelægge personens selvtillid. Man kan få et udvalg af cremer og geler til udvortes brug, der kan behandle betændelse på disse områder, mens ordinerede lægemidler og lette behandlinger kan give lindring ved moderate til svære tilfælde efter lægens eller hudlægens anvisninger.

Ansigtet

Psoriasis i ansigtet kan være et af de mest pinefulde områder. Et udbrud kan forekomme, og omkring halvdelen af alle dem, som lider af psoriasis, vil komme ud for det på et tidspunkt. Inflammation har tendens til at opstå ved hårlinjen, på panden, ved kæben og mellem næsen og overlæben. Eftersom huden i ansigtet er mere følsom end andre steder på kroppen, er behandlingerne mere komplicerede. Omhyggeligt udvalgte cremer med lav styrke til udvortes brug kan fås i håndkøb, men de skal bruges sparsomt og med omhu. UV-lysbehandling og bestemte systemiske lægemidler kan også give lindring, hvis din hudlæge synes, at det er nødvendigt.

Forrige indlæg Næste indlæg