HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her
Tilbage til oversigt
Find din rette kost via mindfulness
Af Katie Sheen FdSc, DipION, PGCE, MA.Education
Udøver, underviser og fortaler for en mindful diæt


At identificere fødevarer, der er årsagen til hudproblemer, er som bekendt svært. Så hvordan hjælper mindfulness på dette?


Et af fundamenterne i mindfulness er at lede opmærksomheden over på sin vejrtrækning og deraf mærke, hvordan ens krop føles, når man trækker vejret. Dette gør en i stand til bedre at forstå og aflæse kroppens signaler, hvis den skulle reagere, selv forsinket, på en madvare.
Hvis du mistænker en bestemt madvare for at være skyld i dine problemer, skal du begynde at notere, hvad du spiser og drikker i løbet af en uge uden at ændre på noget. Brug hver dag tid på at lære din krop og din vejrtrækning at kende, også uden at lave noget om. Det vil sige, at du skal sidde med rank ryg, fødderne i gulvet og hænderne i skødet. Hvis du er i et offentligt rum, kan du lade dine øjne være åbne og bevare et nærmest døsigt blik, som om du dagdrømmer, men hvis det er muligt, kan du lukke øjnene som en hjælp til at fokusere: bemærk hvordan brystkassen og ribbenene hæver og sænker sig.

 • Hvordan føles din vejrtrækning?
Analyser din krop:
 • Hvor føler du spændinger, og hvor føler du dig afslappet?
 • Er der nogen form for smerte, ubehag, kilden eller kløen?
 • Føler du dig sund og rask?

  Åben øjnene efter et par minutter og skriv det ned du bemærkede. Leg lidt med denne øvelse på forskellige tidspunkter i løbet af dagen. Føles det anderledes om morgenen i forhold til lige efter morgenmaden, frokosten eller aftensmaden?
  Sørg for at analysere i din krop på en forstående måde. Vær en venlig detektiv, som prøver at opdage mønstre. Lad være med at dømme dig selv og det du finder, eller tro på at det burde være anderledes. Du skal udelukkende være opmærksom på, hvordan din krop føles, smile til den, og være nænsom når du foretager dine inspektioner. Forestil dig at din krop er en ny ven, som lige så stille begynder at stole så meget på dig, at han/hun vil fortælle dig sine dybeste hemmeligheder.

  Efter en uge kan du prøve at se om din krop har givet dig en idé til, om det kunne være noget af det, du har skrevet ned omkring dine madvaner. Se på hvilken slags mad, du har et højt indtag af: hvilken en af disse vil du udelade i to uger?
  Hvis du vælger gluten, skal du først bede din læge om at få lavet en cøliaki-undersøgelse. For hvis du er glutenallergiker og lader være med at indtage det i en rum tid, kan det give falske resultater.
  Du skal være standhaftig i din beslutning om at udelukke den valgte fødevare: så hvis du udelukker mejeriprodukter, skal du ikke så meget som nippe til et stykke mælkechokolade! Det er virkelig vigtigt, at du udfører forsøget omhyggeligt. Ajourfør dig med din krop et par gange om dagen, bare et par minutter. Nu skulle I gerne have lært hinanden bedre at kende… så meget at du ville savne denne ”alene-med-mig-selv-tid”, hvis du glemte det.

  Efter 14 dage må du gå amok igen! Hvis du har undgået mejeriprodukter, så spis en yoghurt eller drik et glas mælk. Hvis du valgte gluten, så spis en sandwich. Tjek så straks din kropsfølelse og gør det igen efter en halv time, en time og to, efter du har spist den udelukkede madvare. Bliv ved med at lytte til din krop i et par dage. Hvis det er denne fødevare, der udløser dine hudproblemer, skulle reaktionen fra din krop være ganske tydelig, nu hvor du har fået bedre kendskab til den. Hvis du ikke oplever en reaktion, kan du genindføre den udelukkede fødevare og prøve at undgå en anden i 14 dage. Ved at fokusere på én fødevare ad gangen skulle der gerne danne sig et klart billede.

  En ganske behagelig bivirkning ved denne metode er, at du bliver nødt til at lære din krop bedre at kende. Ved at forene dig med dig selv bliver du mere effektiv og sindsbevidst, hvilket er en stor hjælp, når du skal indgå i forskellige samarbejder gennem livet.
  For at holde styr på både dit madindtag og dine kropslige følelser kan du bruge den gratis logbog ’Mindful Eating Food Diary’ kaldet ’Nourish’ på din smartphone ved at logge på Soul Nutritions hjemmeside www.soulnutrition.org. Her kan du hygge dig med at uploade billeder af dit ansigtsudtryk i stedet for billeder af din mad, for at notere dine følelser… og den bedste måde at se et mønster på er at tjekke ind en gang om ugen på en stor computerskærm.

  Hvis du begynder at tænke for meget over dit madindtag og din krop, kan du fylde tankerne med noget, der er lidt sjovere. Brug tid på den gratis app kaldet ’Appreciating Windowsills’, som kan downloades fra www.soulnutrition.org. Appen er skræddersyet til at hjælpe dig med at finde glæden i de nuværende øjeblikke, hvad enten du spiser eller ej. Og jo gladere man er, des nemmere bliver det at bakke op om sine egne madvanebeslutninger.

  Nyd din opdagelsesrejse!

  Forrige indlæg Næste indlæg