HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her
Tilbage til oversigt
5 råd til at håndtere psoriasis om sommeren

Mange mennesker psoriasis mærker, at deres psoriasis forbedres om sommeren. I 2015 bekræftede et dermatologisk studie, at folk med psoriasis synes at have mindre psoriasis om sommeren. Man har spekuleret i, om det naturlige, ultraviolette lys (sollys), man ofte får mere af om sommeren, er hovedårsagen til forbedringen. Det ultraviolette lys virker nemlig immunmodulerende på huden, hvilket i dette tilfælde betyder, at det undertrykker hudens immunceller. Medicinsk lysterapi er i mange år blevet brugt til at behandle psoriasis.

En faktor der også kan spille ind er, at sommeren som regel også er den tid, hvor folk tager på ferie og nyder udelivet. Man ved nemlig, at afslappende aktiviteter kan hjælpe mod udbrud, som bliver udløst af stress.

Selvom symptomerne ofte mindskes i sommermånederne, er psoriasis stadig en kronisk lidelse, og man bør vedligeholde sin daglige pleje. Folk med psoriasis bør også have i baghovedet, at beskadigelser som fx solskoldning kan give udbrud. Her er der 5 tips, der kan hjælpe dig med at håndtere dine symptomer i det varme vejr:

 1. Ud i solen. Nogle læger anbefaler patienter med psoriasis starte op med at solbade 5 minutter om dagen og senere gradvist øge til 10-15 minutter om dagen. Sørg for at bruge solcreme på hele kroppen, undtagen de områder, der er ramt af psoriasis. Hvis du skal opholde dig i solen mere end 15 minutter, bør du dog alligevel komme solcreme på dine områder med psoriasis.
  Snak med din læge om netop din tilstand med psoriasis, inden du bevæger dig ud i solen. Nogle medikamenter mod psoriasis som fx topical coal tar og systemic Acitretin kan nemlig gøre dig mere følsom overfor solens stråler.  
 2. Beskyt dig selv mod solskoldning. Solskoldninger skader huden og for nogle personer skaber dette grobund for psoriasis-udbrud (dette er også kendt som Koebner fænomenet)
  Sådan undgår du solskoldninger: Brug en høj PSF når du er i solen. Vælg mærker, der er specielt lavet til følsom hud, og som beskytter mod både UVA og UVB (se HelloSkins anbefalinger af solcremer til folk med psoriasis her). Beskyt din hovedbund og ansigt med en hat, tag let og løst tøj på og undgå altid at opholde dig i solen for længe ad gangen.
  Det er meget vigtigt, at du holder dig fra for meget sol og solskoldninger for at undgå skader i huden/aldring af huden samt typer af hudkræft.
 3. Brug fugtcreme. Påfør fugtcreme ofte og brug større mængder efter du har opholdt dig i solen, svømmet eller været i et rum med aircondition i lang tid. Hvis du har svømmet i saltvand eller i klorvand, er det en god idé at tage et bad bagefter og dernæst bruge din fugtcreme. 
 4. Beskyt din hud mod insektbid. Insektbid kan ses som en hudtrauma og i sjældne tilfælde give psoriasisudbrud. Brug et insektafvisende middel når du er udendørs.
 5. Gå i let, løst tøj i naturlig fibre. Bomuld og andre letvægtsstoffer er mindre tilbøjelige til at irritere huden eller gøre dig overophedet.

 

REFERENCER: 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0190962215017405 

https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/faqs/weather

Forrige indlæg Næste indlæg