HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her

Zinc (Eksem)

Zink er et essentielt mikronæringsstof med vigtige, biologiske funktioner. Omkring 50% af kroppens zink sidder i knoglerne, og omkring 6% befinder sig i huden. Zink er et mineral, der er blevet brugt terapeutisk i mange år. Når man bruger zink på huden, virker det som en barriere, det stimulerer helingen af sår og kan have antiinflammatoriske og lindrende egenskaber.

Hvad siger videnskaben?

Level of evidence: A

Et studie med patienter med kronisk håndeksem, hvor man undersøgte 2,5% zinksulfat sammen med kortikosteroider to gange dagligt i 2 uger, viste at reducere rød hud, skæl og kløe. Behandlingen med zinksulfat var mere effektivt end behandlinger uden zinksulfat (kortikosteroider alene)2. Derudover var der lavere risiko for forværring af eksem i ugerne efter behandlingens ophør.

Man har desuden fundet, at bruger man zinkoxid-salve dagligt i 21 dage, kan det effektivt lindre inflammationen, der opstår, når to stykker hud gnider mod hinanden3.

Zink er også kendt for at være effektiv ved andre hudsygdomme såsom ble-dermatitis.

Koncentrationen af en ingrediens er vigtig for effekten af produktet, hvorfor produkter med samme ingrediens ikke nødvendigvis er lige så effektive som undersøgt i de ovennævnte studier.

Opdateret: Juli 2017

Referencer

1[Dermatol Res Pract. 2014

2[J Eur Acad Dermatol Venereol. 2008

3[Br J Nurs. 2012