HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her

Urea (Psoriasis)

Urea er en vigtig komponent i de yderste hudlag og fungerer som en del af hudens naturlige fugtgivende faktorer (NMF). Urea holder huden velhydreret ved at tiltrække og binde vandet. I tørhudslidelser forårsager tab af vand i de yderste hudlag, at hudbarrierens funktionen nedsættes, hvilket forværrer symptomerne. Urea har både fugtgivende og skælhæmmende egenskaber, hvilket betyder at den kan bruges ved både tør og skællende hud.

Hvad siger videnskaben?

Level of evidence: A

En salve med en urea-koncentration på 10% urea har vist at kunne reducere skæl og rød hud i psoriasis plaques sammenlignet med den samme salve uden urea3. I psoriasis kan urea derfor have direkte indflydelse på de hastigt delende hudceller, og den har en vandbindende kapacitet, som giver en fugtgivende effekt2. Disse egenskaber afhænger sandsynligvis af koncentrationen af urea i produktet.

I koncentrationer på over 10% kan urea hjælpe med at nedbryde det yderste hudlag og reducere tykkelsen på skæl. I koncentrationer på under 10% virker urea primært ved at tiltrække og holde på vand, hvilket hjælper med at give fugt til de øverste hudlag.

I tørhudslidelser forbinder man tab af vand med en nedsat funktion af hudens barriere, hvilket kan forværre symptomerne.4 Man mener, at urea påvirker genekspressionen involveret i en ordentlig funktion af hudbarrieren og dermed er med til at fungere som et værn mod mikrober, der kan trænge ned i huden og skabe irritation5.

Koncentrationen af en ingrediens er vigtig for effekten af produktet, hvorfor produkter med samme ingrediens ikke nødvendigvis er lige så effektive som undersøgt i de ovennævnte studier.

Opdateret: Juli 2017

Referencer

1J Drugs Dermatol. 2016

2Dermatol Online J. 2013

3Acta Derm Venereol. 1996

4Am J Clin Dermatol. 2003

5J Invest Dermatol. 2012