HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her

Urea (Eksem)

Urea er en vigtig komponent i de yderste hudlag og fungerer som en del af hudens naturlige fugtgivende faktorer (NMF). Urea holder huden velhydreret ved at tiltrække og binde vandet. I tørhudslidelser forårsager tab af vand i de yderste hudlag, at hudbarrierens funktionen nedsættes, hvilket forværrer symptomerne.

Hvad siger videnskaben?

Level of evidence: A

I atopisk dermatitis har brugen af fugtgivende produkter med urea (enten 5% eller 10%) vist sig at reducere sværhedsgraden af lidelsen med omkring 20%, efter påførsel af produkterne to gange dagligt i 42 dage.2 I hud med eksem har man set, at urea forbedrer hydrering af de øverste hudlag, ligesom det også forbedrer evnen til at binde vandet, så tab af vand fra hudoverfladen reduceres3.

Et nyere undersøgelse af personer med atopisk dermatitis, der brugte kortikosteroider, viste at efterfølgende brug af 5% urea-creme forlængede den eksem-fri tid, sammenlignet med en kontrolcreme. Samtidig blev risikoen for akut forværring nedsat4.

Koncentrationen af en ingrediens er vigtig for effekten af produktet, hvorfor produkter med samme ingrediens ikke nødvendigvis er lige så effektive som undersøgt i de ovennævnte studier.

Opdateret: Juli 2017

Referencer

1J Drugs Dermatol. 2016

2[J Cosmet Dermatol. 2010

3[Acta Dermatol-Kyoto 1989;84(4):581-586]

4[Acta Derm Venereol. 2015