HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her

Salicylic Acid (Psoriasis)

Salicylsyre er en ”beta-hydroxy-syre”, der påvirker psoriasislæsioner gennem antiinflammatoriske og eksfolierende egenskaber. Salicylsyre kan nedbryde en komponent, der holder de øverste hudlag sammen. På denne måde sætter den en eksfoliering i gang (kendt som ‘komedolytisk effekt’), der kan forhindre tilstopning af hudporerne samt mindske dannelsen af plaques.

Hvad siger videnskaben?

Level of evidence: A

Salicylsyre er en organisk syre, der i mange år er blevet brugt som topikal behandling af psoriasis. Salicylsyre bruges som en keratolytisk ingrediens, hvilket betyder, at den har en eksfolierende og afskallende egenskab. Denne keratolytiske effekt opnås ved at opløser den extracellulære matrix og blødgører det øverste hudlag (stratum corneum)1. Dette fremmer afgivelsen af døde hudceller samt reducerer produktionen af psoriasis skæl og blødgør psoriasis plaques2. Denne effekt opnås ved koncentrationer op til 6%, hvorimod højere koncentrationer kan virke ødelæggende for vævet1. Data vedrørende brugen af salicylsyre på psoriasis plaques alene er begrænset.

På grund af sin keratolytiske egenskab bruges salicylsyre sommetider som en supplerende behandling, og menes at forbedre topikale lægemidlers evne til at trænge ind i huden2. For eksempel har en behandling, der kombinerede salicylsyre med et kortikosteroid, vist sig at være mere effektiv end kortikosteroid-behandlingen alene hos personer med moderat plaque psoriasis i en undersøgelsesperiode på 3 uger3.

Koncentrationen af en ingrediens er vigtig for effekten af produktet, hvorfor produkter med samme ingrediens ikke nødvendigvis er lige så effektive som undersøgt i de ovennævnte studier.

Opdateret: Juli 2017

Referencer

1Fitzpatrick's Dermatology In General Medicine 6th edition, 2003

2J Am Acad Dermatol. 2009

3J Eur Acad Dermatol Venereol. 2009