HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her

Petrolatum (Tør hud)

Petrolatum er et halvfast hydrofob gul/hvid masse bestående af carbonhydrider udvundet fra petroleum. Petrolatum er blevet brugt som helbredende salve i mere end 100 år. Petrolatums primære effekt er at være okkluderende, da den skaber en lipidbarriere (fedtstoffer), der holder på hudens fugt og dermed mindsker fordampningen af vand over hudens overflade. Desuden er petrolatum også i stand til at trænge gennem de øvre hudlag og hjælpe med at udfylde mellemrummene mellem de yderste, døde hudceller1.

Hvad siger videnskaben?

Level of evidence: B

HelloSkins eksperter har ikke været i stand til at finde videnskabelig data eller kliniske forsøg vedrørende brugen af petrolatum i personer med tør hud (xerosis). Dog bruges petrolatum generelt som en fugtbevarende ingrediens i hudplejeprodukter, hvor den hæmmer fordampning af vand fra hudens overflade1. I et studie brugte 186 raske and 37 børn med atopisk dermatitis petrolatum 4 gange dagligt i to dage, hvormed hudens hydreringsgrad blev forbedret fra 2 % til 7 %2.

Desuden mener man, at petrolatum kan mindske linjer i huden forårsaget af dehydrering3, hvormed huden kan få et mere glat udseende. HelloSkins eksperter har ikke været i stand til at finde publiceret data, der kan underbygge disse påstande.

Koncentrationen af en ingrediens er vigtig for effekten af produktet, hvorfor produkter med samme ingrediens ikke nødvendigvis er lige så effektive som undersøgt i de ovennævnte studier.

Opdateret: Juli 2017

Referencer

1Skin Therapy Lett. 2005

2J Dermatol. 2007

3Dermatol Ther. 2012