HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her

Petrolatum (Eksem)

Petrolatum er et halvfast hydrofob gul/hvid masse bestående af carbonhydrider udvundet fra petroleum. Petrolatum er blevet brugt som helbredende salve i mere end 100 år. Petrolatums primære effekt er at være okkluderende, da den skaber en lipidbarriere (fedtstoffer), der holder på hudens fugt og dermed mindsker fordampningen af vand over hudens overflade. Desuden er petrolatum også i stand til at trænge gennem de øvre hudlag og hjælpe med at udfylde mellemrummene mellem de yderste, døde hudceller1.

Hvad siger videnskaben?

Level of evidence: A

En svækket hudbarriere og øget modtagelighed over for hudinfektioner er karakteristisk for atopisk dermatitis. Undersøgelser har vist, at brugen af produkter med petrolatum kan være fordelagtige for personer med eksem.

Hos børn med atopisk dermatitis har man undersøgt brugen af et petrolatum-baseret produkt 3 gange dagligt i 3 uger. Dette viste sig at være lige så effektivt til at reducere sværhedsgraden af atopisk dermatitis som to receptpligtige fugtgivende produkter2. Børnene havde mild til moderat eksem og brugte ikke andre behandlinger i perioden.

Et nyere studie med personer med atopisk dermatitis viste, at brugen af petrolatum kan påvirke anti-mikrobielle peptider og opregulere hudkomponenter, der er vigtige for hudens barriere såsom filaggrin.1

Koncentrationen af en ingrediens er vigtig for effekten af produktet, hvorfor produkter med samme ingrediens ikke nødvendigvis er lige så effektive som undersøgt i de ovennævnte studier.

Opdateret: Juli 2017

Referencer

1Skin Therapy Lett. 2005

2J Dermatol. 2007

3Dermatol Ther. 2012