HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her

Palmitic Acid (Psoriasis)

Palmitinsyre er en af de mest almindelige fedtsyrer i næsten alle levende organismer. Traditionelt udledes palmitinsyre ofte fra planter, særligt fra frugten på oliepalmer. Palmitinsyre bruges ofte som ingrediens i rengøringsmidler, sæber og renseprodukter, både som en tilsat duft og som vandbevarende ingrediens. Studier har vist, at mængden af palmitinsyre kan falde med op til 56% i aldrende hud, sammenlignet med ung, sund hud. Det medfører også et fald i hudens elasticitet.

Hvad siger videnskaben?

Level of evidence: C

HelloSkins eksperter har ikke været i stand til at finde videnskabelig data eller kliniske forsøg vedrørende brugen af palmitinsyre i personer med psoriasis. Dog indeholder marula-nøddens olie 15,3% palmitinsyre, og den har vist sig at have fugtgivende, hydrerende og okkluderende egenskaber1, hvilket kan have gavnlig effekt for folk med psoriasis.

Derudover kan palmitinsyre påvirke lipiderne (fedtstofferne) mellem de yderste hudlag og dermed udfylde rummet mellem cellelagene. Dette gør huden mere elastisk og kan hjælpe med at lindre symptomer såsom kløe.

Koncentrationen af en ingrediens er vigtig for effekten af produktet, hvorfor produkter med samme ingrediens ikke nødvendigvis er lige så effektive som undersøgt i de ovennævnte studier.

Opdateret: Juli 2017

Referencer

1J Ethnopharmacol. 2015