HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her

Lanolin (Psoriasis)

Ved tør hud og psoriasis virker lanolin ved at danne en uigennemtrængelig hinde på huden, der begrænser tabet af vand. Lanolin er ekstraheret fra fåreuld, og er det eneste animalske fedtstof, der bruges regelmæssigt i fugtighedsprodukter. Man har udviklet en ny form for helt ren lanolin, Medilan, fordi almindelig lanolin kan irritere huden ved kontakt, især hos personer med eksem.

Hvad siger videnskaben?

Level of evidence: B

HelloSkins eksperter har ikke været i stand til at finde videnskabelig data vedrørende brug af lanolin i personer med psoriasis. Dog har studier vist en effekt i andre tørhudslidelser.

Et studie har vist, at en blanding med 70% olivenolie og 30% lanolin reducerede dermatitis i præmature spædbørn mere effektivt end en vand-i-olie-blanding2. Et andet studie viste en effektiv behandling af moderat til svær tør hud på fødderne. Her brugte man ren lanolin to gange daglig i 4 uger.3

Lanolin kan forårsage kontaktallergi, og acetyleret lanolinalkohol kan være hovedårsagen. Dog har man med den nuværende metode til udvinding og oprensning nedsat risikoen for dette4.

Koncentrationen af en ingrediens er vigtig for effekten af produktet, hvorfor produkter med samme ingrediens ikke nødvendigvis er lige så effektive som undersøgt i de ovennævnte studier.

Opdateret: Juli 2017

Referencer

1[Principles of Skin Care, 2010, R Penzer]

2[Pediatr Dermatol. 2008

3[Cutis. 2003

4[Br J Nurs. 2000