HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her

Lactic Acid (Psoriasis)

Laktat eller ‘mælkesyre’ er en organisk syre, der findes naturligt i huden. Her virker den ved at tiltrække og binde vand, som en af komponenterne i hudens såkaldte Naturlige Fugtgivende Faktorer (NMF). På denne måde forbliver de øverste hudlag velhydrerede, hvilket er vigtigt for hudbarrierens funktion.1

Hvad siger videnskaben?

Level of evidence: C

I tørhudslæsioner, såsom psoriasislæsioner og i hud med eksem, har der vist sig at være en reduceret niveau af naturlige fugtgivende faktorer 2,3 sammenlignet med rask hud. I høje koncentrationer kan laktat hjælpe med at løsne skæl, der derefter kan fjernes. Hvordan denne mekanisme præcist fungerer ved man endnu ikke, men man mener, at det sker gennem opløsning af nogle af de strukturer, der holder hudcellerne sammen 1.

HelloSkins eksperter har ikke været stand til at finde videnskabelig data eller studier der omhandler brugen af laktat hos folk med psoriasis. Dog, har man i et studie med folk med tør hud vist, at 12 % ammoniumlaktat kunne reducere hudskader på underarmen efter de havde brugt stærk steroidcreme i 3-4 uger4.

Koncentrationen af en ingrediens er vigtig for effekten af produktet, hvorfor produkter med samme ingrediens ikke nødvendigvis er lige så effektive som undersøgt i de ovennævnte studier.

Opdateret: Juli 2017

Referencer

1[Practical Dermatology 36-40, July 2012]

2J Dermatol. 2014

3J Dermatol Sci. 2012

4J Am Acad Dermatol. 1992