HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her

Glycerin (Eksem)

Glycerin findes naturligt i huden, hvor den hjælper med at tiltrække og holde på vand fra de dybere lag i huden. På denne måde bidrager den med fugt til huden.1 I fugtighedscremer finder man ofte den type af glycerin (eller glycerol), der kommer fra vegetabilske olier.

Hvad siger videnskaben?

Level of evidence: A

I tørhudslidelser, inklusiv atopisk dermatitis, betyder tab af vand fra de øverste lag af huden, at funktionen af hudens barriere nedsættes, hvilket forværrer symptomerne.2

I et nyere studie undersøgte man voksne med mild til moderat atopisk dermatitis. Her brugte man glycerincreme (20%) to gange dagligt i 4 uger. Cremen viste sig at kunne hydrere de øverste hudlag og genoprette funktionen af hudens barriere (sammenlignet med en glycerinfri kontrolcreme).3 Der var ingen umiddelbar forskel på rød hud og sværhedsgraden af symptomerne ved de to cremer, men over tid var der en forbedring både ved kontrolcremen og glycerincremen. Dette understreger vigtigheden i at bruge fugtighedscremer ved eksem.

Hos små børn (2-6 år) med atopisk dermatitis har man sammenlignet en fugtighedscreme med glycerin (15%) og paraffin (10%) med en fugtighedscreme uden disse ingredienser. Glycerin og paraffin viste sig at forbedre tør hud og hudens hydreringsgrad samt sværhedsgraden af eksem. Børnene brugte produktet to gange dagligt i 4 uger4.

Koncentrationen af en ingrediens er vigtig for effekten af produktet, hvorfor produkter med samme ingrediens ikke nødvendigvis er lige så effektive som undersøgt i de ovennævnte studier.

Opdateret: Juli 2017

Referencer

1[ Dermatol Ther. 2004

2[Am J Clin Dermatol. 2003]

3[Skin Pharmacol Physiol. 2008

4[J Eur Acad Dermatol Venereol. 2014