HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her

Dead Sea Salt/Mud (Psoriasis)

Det Døde Hav har længe været destinationen for ‘pilgrimsrejser’ for personer med tørhudlidelser som psoriasis. Vandet i Det Døde Hav er meget mineralholdigt, hvilket har en positiv effekt på psoriasis. Det Døde Hav indeholder mange mineraler såsom magnesium, natrium, calcium, kalium, klorid, bromid mm. Ingen andre have har samme høje koncentration af disse mineraler som Det Døde Hav.

Hvad siger videnskaben?

Level of evidence: A

Vandet i Det Døde Hav har fugtgivende egenskaber, særligt på grund af den høje koncentration af magnesium, som hjælper huden med at bevare fugten1. I 30 patienter med svær psoriasis sammenlignede man effekten af et dagligt bad tilført dødehavssalt med almindelig salt. Badet skulle vare 20 minutter, og forsøget stod på i 3 uger2. Undersøgelsen viste, at begge behandlinger forbedrede sværhedsgraden af psoriasis, men at gruppen, der brugte dødehavssalt, havde større effekt. Samtidig var deres sværhedsgrad af psoriasis reduceret en måned efter endt behandling.

Andre studier har vist, at kombinationen mellem bade i dødehavssalt og lysbehandling (UVB) havde god effekt på psoriasislæsioner3. Et studie pointerer dog, at særligt lysterapien er vigtigst for denne forbedring, men man fandt også specifikke resultater forårsaget af badeterapien alene4.

I et studie undersøgte man hudbiopsier fra patienter med psoriasis før og efter behandling med dødehavssalte. Her fandt man et væsentligt fald i antallet af aktiverede T-lymfocytter i de yderste hudlag (fald på mere end 90 % af CD3- og CD25-celler) og i underhuden (fald på 69.5% af CD3-cellerne og 77.4% af CD25-cellerne) hos personer med moderat til svær plaque psoriasis5. Dette indikerer, at dødehavssalte har en anti-inflammatorisk effekt.

Koncentrationen af en ingrediens er vigtig for effekten af produktet, hvorfor produkter med samme ingrediens ikke nødvendigvis er lige så effektive som undersøgt i de ovennævnte studier.

Opdateret: Juli 2017

Referencer

1Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2011

2Isr Med Assoc J. 2001

3Semin Arthritis Rheum. 2012

4Isr Med Assoc J. 2000

5J Am Acad Dermatol. 2003