HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her

Coal Tar (Psoriasis)

Stenkulstjære, også kaldet ‘kultjære’, er en tyk sort væske, der fremstilles ved at opvarme kul ved meget høje temperaturer under anearobe forhold. Kultjære er i lang tid blevet brugt som topikal behandling af hudsygdomme, heriblandt atopisk dermatitis. Kultjære findes i forskellige koncentrationer i forskellige formuleringer, og indeholder en lang række nyttige stoffer. Man mener, at nogle af disse indholdsstoffer har antiinflammatoriske egenskaber, hvilket kan være nyttigt ved f.eks. hovedbunds- og plaque psoriasis. Stofferne i kultjære har også andre egenskaber såsom forbedret afgivelse af døde hudceller fra det øverste hudlag. Dette reducerer tykkelsen på skæl og hæmmer væksten af hudceller, der er ekstra høj ved psoriasis.

Hvad siger videnskaben?

Level of evidence: B

I et review har man konkluderet, at de fleste studier (21 af 25) understøtter brugen af kultjære-produkter ved atopisk dermatitis (og/eller psoriasis), men også at evidensniveauet ikke er højt2. En række studier, der forventes at kunne fortælle mere om brugen af kultjære, er allerede i gang. I et studie brugte personer med psoriasis en 5% kultjære-lotion tre gange dagligt i 12 uger. Resultatet var en tydelig forbedring hos 27% af patienterne2.

Det er vigtigt at pointere, at en sikkerhedsundersøgelse viste, at 5% kultjære-lotion resulterede i behandlingsrelaterede bivirkninger af moderat til svær karakter.

Koncentrationen af en ingrediens er vigtig for effekten af produktet, hvorfor produkter med samme ingrediens ikke nødvendigvis er lige så effektive som undersøgt i de ovennævnte studier.

Opdateret: Juli 2017

Referencer

1J Drugs Dermatol. 2010

2J Dermatolog Treat. 2004