HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her

Coal Tar (Eksem)

Stenkulstjære, også kaldet ‘kultjære’, er en tyk sort væske, der fremstilles ved at opvarme kul ved meget høje temperaturer under anearobe forhold. Kultjære er i lang tid blevet brugt som topikal behandling af hudsygdomme, heriblandt atopisk dermatitis. Kultjære findes i forskellige koncentrationer i forskellige formuleringer, og indeholder en lang række nyttige stoffer.

Hvad siger videnskaben?

Level of evidence: B

I et nyere studie har man sammenlignet kultjære-creme med en kortikosteroid-creme i personer med mild til moderat atopisk eksem. Deltagerne brugte cremerne to gange dagligt i fire uger, og studiet viste, at begge behandlinger effektivt lindrede symptomerne fra deres eksem1.

I et review har man konkluderet, at de fleste studier (21 af 25) understøtter brugen af kultjære-produkter ved atopisk dermatitis (og/eller psoriasis), men også at evidensniveauet ikke er højt2. HelloSkins eksperter har ikke været i stand til at finde studier fra dette review. En række studier, der forventes at kunne fortælle mere om brugen af kultjære, er allerede i gang.

Koncentrationen af en ingrediens er vigtig for effekten af produktet, hvorfor produkter med samme ingrediens ikke nødvendigvis er lige så effektive som undersøgt i de ovennævnte studier.

Opdateret: Juli 2017

Referencer

1[Br J Dermatol. 1989

2[J Drugs Dermatol. 2010