Vær blandt de første og spar 50% på den første måned hos HELLOSKIN.io

Cetearyl Alcohol (Tør hud)

Cetearylalkohol er en såkaldt fedtsyrealkohol, der er en blanding af cetyl- og stearyl-alkoholerne. Den bruges som en fugtgivende, stabiliserende ingrediens. Cetearylalkohol kan udledes naturligt, som eksempelvis fed alkohol fra kokos, eller den kan fremstilles syntetisk. Kosmetiske produkter mærket ”alkoholfri” kan indeholde cetearylalkohol, da dens effekt adskiller sig en del fra de alkoholer, der irriterer huden.

Hvad siger videnskaben?

Evidensniveau: C

Cetearylalkohol er kendt for sin effekt på hudens fugt og barriere. HelloSkins eksperter har fremhævet to studier vedrørende effekten af cetearylalkohol i tør hud. Da cetearylalkohol indeholder fedtsyrer, fungerer den som fugtgivende og blødgørende ingrediens i hudprodukter, da den forhindrer fugten i at fordampe fra hudens overflade.

Desuden er det vist in vitro, at cetearylalkohol kan oxideres til palmitinsyre i visse celler (af enzymet NAD+ oxidoreduktase i fibroblasterne)1. Den palmitinsyre der herved skabes kan blive en del af hudens naturlige barriere, da palmitinsyre er en komponent i hudens øverste lag (kaldet ‘stratum corneum’ på latin). Derfor mener man, at cetearylalkohol indirekte kan forbedre funktionen af hudens naturlige barriere og dermed også hudens hydreringsgrad.

Et studie har undersøgt følelsen af stikkende og brændende fornemmelser efter brug af et fugtgivende produkt på huden. Undersøgelsen viste, at cetearylalkohol kun fremkaldte en ganske let stikkende følelse på huden. Dette er vigtig, da personer med tørhudslidelser ofte oplever irritationer i forbindelse med hudplejeprodukter som en direkte følge af en nedsat funktion af hudens barriere.2

Koncentrationen af en ingrediens er vigtig for effekten af produktet, hvorfor produkter med samme ingrediens ikke nødvendigvis er lige så effektive som undersøgt i de ovennævnte studier.

Opdateret: Juli 2017

Referencer

1J Biol Chem. 1987

2Cutis. 2013