HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her

Ceramides (Eksem)

Ceramider er lipider (fedtstoffer), der findes i høje koncentrationer i hudcellerne i de øverste hudlag, og som er vigtige for at opretholde hudens funktion.1 Der findes forskellige typer ceramider, som sammen med kolesterol og frie fedtsyrer, bidrager til den såkaldte ‘lipidmatrix’. Hudens lipidmatrix er en vigtig del af hudens barrierefunktion. Hudens lipidmatrix er den eneste sammenhængende vej gennem de øverste hudlag,2 og derfor er den vigtig for at topikale behandlinger kan trænge igennem. Hvis huden har for lavt indhold af ceramider er der øget vandtab fra huden, der dermed bliver tør med øget gennemtrængelighed for irritanter og allergener, hvilket kan kan forværre symptomerne.3

Hvad siger videnskaben?

Level of evidence: A

I det øverste lag af hud med atopisk dermatitis er mængden af ceramider reduceret, sammenlignet med rask hud4,5. I et studie brugte både børn og voksne med atopisk dermatitis et renseprodukt og et fugtgivende produkt med ceramider, to gange dagligt i 6 uger. Det viste sig, at kløen blev reduceret og sværhedsgraden af atopisk dermatitis faldt sammenlignet med før behandlingen6.

Et laboratoriestudie har vist, at nogle særlige immunmodulatorer (Th2) viser et karakteristisk mønster for personer med eksem, hvilket fører til et reduceret indhold af ceramider i hudens øverste lag. Man mener, at denne aktivering af immunforsvaret, er en af faktorer, der bidrager til en reduceret hudbarrierefunktion7.

Koncentrationen af en ingrediens er vigtig for effekten af produktet, hvorfor produkter med samme ingrediens ikke nødvendigvis er lige så effektive som undersøgt i de ovennævnte studier.

Opdateret: Juli 2017

Referencer

1[Skin Therapy Lett. 2014

2[Skin Pharmacol Physiol. 2015]

3[Skin Therapy Lett. 2014

4[Contact Dermatitis. 2013

5[Skin Pharmacol Physiol. 2015

6[Cutis. 2014

7[J Dermatol Sci. 2012