HelloSkin er lukket - prøv fremtidens hudpleje her

Benzoyl Peroxide (Akne)

Benzoylperoxid er en forbindelse af hydrogenperoxid og benzoylklorid. Ingrediensen er kendt for effektivt at dræbe den bakterie, der forårsager akne samt fjerne overskydende olie og døde hudceller.1,2 Benzoylperoxid er derfor velegnet til hudorme såvel som bumser. Før du bruger et produkt med benzoylperoxid første gang, bør du prøve det af på nogle små hudområder i et par dage, for at se, om det irriterer huden. Det er ikke ualmindeligt at se en kortvarig rødmen og let afskalning af huden, men det bør fortage sig efter et stykke tid.3 Derudover kan benzoylperoxid gøre huden mere følsom overfor solen, og du bør desuden være opmærksom på, at benzoylperoxid kan blege hud, hår og tøj.

Hvad siger videnskaben?

Level of evidence: A

Nogle studier har vist en antibakteriel effekt mod den bakterie, der forårsager akne. Desuden menes benzoylperoxid at have en mild anti-inflammatorisk effekt.4

Ældre studier har vist, at 5% benzoylperoxid havde sammen gavnlige effekt på sværhedsgraden af akne, som topikale, receptpligtige antibiotika-cremer såsom clindamycin5 og erythromycin6, der er standardbehandlinger til akne.

Benzoylperoxid har tilsyneladende størst effekt i kombination med andre ingredienser såsom azelainsyre.7

Koncentrationen af benzoylperoxid i produkter varierer oftest fra 2,5% til 10%, og mængden bør afhænge af, hvor på kroppen det skal bruges. Benzoylperoxid kan bruges i ansigtet ved koncentrationer under 5%, mens højere koncentrationer bør bruges på brystet eller på ryggen.8 Generelt egner lavere koncentrationer (2,5-5%), vandbaserede produkter samt renseprodukter, der vaskes af efterfølgende, sig bedst til patienter med følsom hud.9

Koncentrationen af en ingrediens er vigtig for effekten af produktet, hvorfor produkter med samme ingrediens ikke nødvendigvis er lige så effektive som undersøgt i de ovennævnte studier.

Opdateret: juli, 2017

Referencer

1JAm Acad Dermatol. 2016

2Clin Cosmet Investig Dermatol. 2017

3British National Formulary 68th Edition 2014

4Cutis. 2008

5Br J Dermatol. 1988

6Br J Dermatol. 1983

7J Am Acad Dermatol. 2000